Historia

Så började det

Funkisfestivalen, som är Funkisglädjes första aktivitet, började som Väsby Melodifestival. Efter att Upplands Väsby varit huvudman i fem år, beslutades att en förening skulle fortsätta driva aktiviteten och Föreningen Funkisglädje bildades, med deltagande kommuner som arrangörsmedlemmar.

2022

Äntligen fick vi arrangera finaler för publik igen. Två föreställningar på Nalen med Evelina Ohlsén som konferencier båda kvällarna tillsammans med Beata Silemo ena kvällen och Patric Kauko andra kvällen. I juryn satt Tina Ahlin, sångerska, Carina E Nilsson, artist, Jakob Stadell, musikalartist samt två tidigare deltagare Daniel Widberg från Nacka och Alexander Paniagua från Botkyrka.

På finalen var Tess Wappsell från Uppsala och Karl Dyall, skådespelare och dansare, konferencierer. Juryn på finalen (från vänster), bestående av Riro Petersson från Botkyrka, Kiralina Zalandy jazzsångerska, Andreas Lundstedt discokung och Kristina Henschen generalsekreterare på Radiohjälpen hade ett svårt uppdrag att utse en vinnare.

Nytt för i år var att elever från Fryshuset målade ett porträtt av alla artister samt gjorde och personligt pris till var och en, med utgångpunkt från den låt de sjöng.

2021

Även detta år blev det en digital föreställning, där alla medverkande artister gick direkt till finalen. Det var 18 artister som sjöng från 15 kommuner. Föreställningen filmades på Musikaliska i Stockholm. Konferencierer detta år var Karl Dyall (arstist) och Tess Wappsell (mellofantast), som själva uppträdde och showade lite grann.

Juryn fick tyvärr inte träffa artisterna eftersom inspelningen gjordes under två dagar, veckan innan sändningen. Juryn bestod av fem personer: Kristina Henschen (GS på Radiohjälpen), Lilian Henriksson (producent på Musikaliska), Georg Härnsten Egg (trummis), Peter Johansson (musikalartist) och Yohanna Endrias (Solna). Publiken var också med och röstade via sina mobiltelefoner, hemifrån soffan.

2020

Det här året blev något väldigt speciellt då en pandemi drabbade världen och de flesta och mesta aktiviteterna ställdes in. Vi fick inte träffas, vare sig ute eller inomhus, och arrangemang med stora folksamlingar var helt uteslutna. Trots det lyckades vi genomföra ett härligt event, där alla artister som fick och kunde delta, kom till Stallet. Artisterna fick sin egen starttid och det vara bara tre artister på plats samtidigt. De fick sjunga sitt bidrag, tillsammans med en 6-mannaorkester och kör, och vi filmade allihop. Alla artister fick sjunga och uppträda tre gånnger, så de verkligen fick chansen att bli sitt bästa jag.

Sedan sände vi föreställningen från en studio på Stockholm Waterfront, med Linda Bengtzing som programledare tillsammans med Donna Magnusson och Sebastian Öhgren. I juryn hade vi Molly Minott (Idol-Molly), Pär Johansson (Glada Hudik), Jakob Stadell (musikalartist) och Lina Pettersson (tidigare deltagare i Funkisfestivalen). Publiken fick vara med och rösta fram sin favorit med hjälp av sin mobil.

2019

För första gången någonsin arrangerade vi två semifinaler, vilka båda ägde rum på Nalen i Stockholm. Detta blev ett resultat av att vi blivit så många medlemskommuner - 22 stycken. Från dessa två semifinaler gick 12 kommuners bidrag vidare till riksfinalen, på Stockholm Waterfront. Också denna lokal var ny för oss. Tack vare den stora lokalen hade vi möjlighet att ordna med utställning och magiker i foajén.

Konferencier på Nalen båda kvällarna var Elin Öhgren, tillsammans med Josefin Brolin och Klara Törnberg, som fick varsin kväll. På Stockholm Waterfront var Tobias Karlsson, känd bland annat från Let's Dance vår konferencier, tillsammans med Niklas Hjelmvik.

2018

Linda Bengtzing är konferencier, för andra året, tillsammans med Pontus Björkander. Det är fler kommuner med än tidigare och när vi "stänger portarna" är det bidrag från 15 kommuner som tävlar. Det är flera av bidragen som har dansare med sig i år. Det innebär möjligheter för fler att få stå på kulturscenen och bidra, utifrån sin egen förmåga.

2017

Föreningen får ett bidrag från Postkodlotteriets Kulturstiftelse och börjar sprida arrangemanget utanför Stockholms län, genom att arrangera talangjakter i shoppingcentrum runt om i landet. Namnet Funkismello byts ut på grund av att SvT äger namnet "mello" och "melodifestivalen", till Funkisfestivalen.

2016

Sjätte året 2016, ägde Funkismello rum på Cirkus igen. Biljetterna var slutsålda månader i förväg och för första gången var det kvinnliga konferencierer på scenen; Jenny Strömstedt och Anna Ringström. 12 förväntansfulla finalister gjorde upp om vinsten från 11 kommuner. Konferencierer var Jenny Strömstedt och Anna Ringström. För första gången vanns tävlingen av en duett. Det var Henkeman och Petra från Sollentuna som rappade och sjöng låten "Le igen".

2015

Femte året som tävlingen hölls, 2015, ändrades namnet till Funkismello och Upplands Väsby backade som huvudman efter alla år på grund av de ökande kostnaderna. Istället bildades föreningen Funkisglädje som driver Funkismello vidare och finalen flyttades till Cirkus på Djursgården i Stockholm. 13 kommuner var med och gjorde upp om vinsten. Konferencierer var Fredrik Berling och Tommy Fagerberg. Det året vann Halmstads Per Andersson med låten "Stad i ljus" och alla 1200 i publiken jublade ikapp med vinnaren.

2014

2014 var Upplands Väsby fortfarande huvudman för tävlingen med namnet Väsby Melodifestival. Artisterna framförde kända och okända schlagerlåtar i mässhallen på Scandic InfraCity och förutom vinsten skulle vinnaren detta år även få representera Sverige i den internationella tävlingen som ägde rum i Konserthuset. Konferencierer var Fredrik Berling och Tommy Fagerberg. Tävlingen har vuxit stadigt för varje år och detta år var det 14 finalister där Felicia Kamsvåg, Sollentuna stod vinnare med låten "Älska mig (för den jag är)".

European Song Festival

2014 fick vi också äran att arrangera den europeiska finalen i Stockholm. Artister från tio länder kom till Konserthuset i Stockholm och tävlade. Konferencierer var Fredrik Berling och Tommy Fagerberg.
Vann gjorde Portugal med låten "Mundo de contradições". Sverige representerades av de två senaste årens vinnare Felicia Kamsvåg och Martin Nilsson.

2013

Tredje året som tävlingen hölls, 2013, var det tretton kommuner och stadsdelar representerade bland finalisterna, från Stockholms, Örebro och Uppsala län. Även denna gång genomfördes arrangemanget inför en fullsatt Scandic InfraCity med 1200 åskådare. Konferencierer var Doreen Månsson och Tommy Fagerberg. Martin Nilsson, Sigtuna vann med låten "Rosalita".

2012

2012 var det tio tävlande med i tävlingen, dubbelt så många som året innan. Deltagarna kom från Stockholms och Uppsala län. Arrangemanget hölls i Scandic InfraCity och arenan var fullsatt med sina 1000 åskådare. Konferencierer var Josefine Sundström och Tommy Fagerberg.
Det här året vann Upplands Väsbys Ida Jareman med låten "Jag vill vara din Margareta".

2011

Funkismello började som Väsby Melodifestival 2011, och var en musikfestival för personer med funktionsnedsättning. Initiativtagare var Yvonne Boberg chef för Väsby stöd i Upplands Väsby kommun. Deltagare från Sollentuna, Täby, Sigtuna och Vallentuna bjöds in för att delta i festivalen. Varje kommun fick utse högst två tävlande. Ambitionen var då att Väsby Melodifestival skulle bli ett återkommande evenemang och genomfördes av Upplands Väsby kommun/Väsby Välfärd med stöd från bland andra lokala företagare. Konferencierer var Jan Johansen och Tommy Fagerberg. Björn Berglund från Vallentuna vann första året med låten "Jag tycker om när du tar på mig".

Tidigare vinnare

Daniel Ousbäck (Skövde) 2022 - Änglahund
Anna Leander och Cilla Wickström (Linköping), 2021
- Svag
Alex Kron, (Halmstad), 2020 -
Always on my mind
Moises Rumie, (Tyresö), 2019 -
Heaven
Freja Holmberg, (Haninge) 2018 -
Build you up
Martin Hagen, (Järfälla) 2017 -
One of a million
Henkeman & Petra (Sollentuna) 2016
- Le igen
Pär Andersson (Halmstad) 2015 - Stad i Ljus
Felicia Kamsvåg (Sollentuna) 2014 - Älska mig för den jag är
Martin Nilsson (Sigtuna) 2013 - Rosalita
Ida Jareman (Upplands Väsby) 2012 - Jag vill vara din Margareta
Björn Berglund (Vallentuna) 2011 - Jag tycker om när du tar på mig