Funkisfestivalen

2021 blev ytterligare ett år utan en stor publik, men vi hade två fantastiska inspelningsdagar med våra artister ändå! När vi sände föreställningen över vår youtube-kanal trodde många av tittarna att det var en liveföreställning. Så härligt att kunna förmedla den känslan!
Till vår hjälp under kvällen hade vi Tess Wappsell, mellofantast från Uppsala och Karl Dyall, artist, som lotsade oss tittare genom kvällens alla bidrag.

15 bidrag gjorde upp om segern och juryn hade ett svårare jobb än någonsin, eftersom det var fler bidrag än tidigare som var med. I juryn satt Kristina Henschen, Radiohjälpens generalsekreterare, Georg Härnsten Egg, trummis, Peter Johansson, musikalartist, Lilian Henriksson, producent och Yohanna Endrias från Solna. Publiken, som satt hemma och tittade, fick också vara med och kunde påverka resultatet med hjälp av sina mobiltelefoner där de kunde rösta.

Några kommuner valde att avstå 2021 på grund av pandemin, men Skövde gjorde tvärtom. De var med för första gången och vi är så glada att ha Skövde med i vår gemenskap. Fler kommuner är på väg in och vilket betyder nya artister som kommer att representera sin hemkommun på semifinalerna i april 2022.

Året 2020 har inte varit som vanligt. Det innebar att vi ställde in semifinalerna, och ställde om inför finalen. Alla våra 20 artister kom till Stallet (en av Musikaliskas konsertlokaler), grupperade om tre för att kunna hålla avstånd. Där möttes de av en orkester med kör, en glittrig scen och en massa filmkameror. Alla artister fick uppträda och sjunga sin låt, inför en liten publik, tillsammans med orkestern och kören. Kamerorna spelade in alla uppträdandena.

Den 24 augusti samlades en liten grupp bestående av tre programledare, Linda Bengtzing, Sebastian Öhgren och Donna Magnusson, en jury, crew-medlemmar och många tekniker. I juryn satt Mollie Minott (Idol-Mollie), Pär Johansson (Glada Hudik), Jakob Stadell (musikalartist) och Lina Pettersson (Funkisfestivalartist) som hade den svåra uppgiften att utse en vinnare. Till sin hjälp hade de alla tittare som kunde rösta via sina mobiltelefoner, från hemmasoffan.

Det blev en lysande föreställning, men klipp på misstag, hälsningar från originalartister, egen-skrivna låtar, covers, filmmusik och mycket känsla och inlevelse.

Tack alla ni som gjort detta möjligt, både på scenen och bakom!

Juryn i den första semifinalen på Nalen. (Från vänster: Robert Brodén Postkodstiftelsen, Linda Bengtzing artist, Maria Möller sångerska och Michelle Degermark tidigare deltagare i Funkisfestivalen.)

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011 och blev genast en succé. Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang.

Målet med Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som leder till att så många personer som möjligt med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på sin egen nivå. Dels uppmärksammas personer med funktionsnedsättning, och dels bjuder tävlingen på en minnesvärd kväll för både deltagare, publik och sponsorer. Genom att bli deltagande medlem i föreningen blir ni automatiskt också sponsor för Funkisfestivalen och syns i all korrespondens.

Hur började det? Vem vann tidigare år? Läs historien om Funkisfestivalen...