Frågor & svar

Vilka kan vara med i Funkisglädje?
Alla som vill vara med och stötta verksamheten som gynnar målgruppen. Vi välkomnar fler eftersom vi har en strävan att bli rikstäckande. Intresseföreningar, privatpersoner och organisationer kan vara medlemmar.

Hur ser regelverket ut för medlemskapet?
- artisten ska vara över 15 år som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), personkrets 1
- arrangerande organisation ska säkerställa att information når alla i målgruppen i den specifika kommunen
- artisten kan endast delta i en deltävling per år
- artisten/artisterna som deltar i Funkisfestivalen ska kunna sjunga en låt
- det kan vara maximalt två artister som uppträder
- skulle eventuella instrument användas på scenen kommer de vara unplugged (ej inkopplat)
- tonstarka instrument, till exempel slagverk och blås kan inte användas alls på grund av tekniken
- artisten/artisterna kan sjunga en cover eller en egenkomponerad låt
- om artisten/artisterna sjunger en cover får text eller musik inte ändras på grund av upphovsrätten
- Samma artist kan inte vinna två år i rad i en deltävling men kan delta på annat sätt exempelvis som jury, framföra sin vinnarlåt eller som konferencier

* Gemensamt grafiskt material ska användas så att Funkisfestivalen känns igen i hela landet oavsett var tävlingen arrangeras.
* Gärna försöka få ut artisterna på andra evenemang till exempel mässor, kommundagar, 6 juni-firande.
* När Funkisfestivalens artister får andra gig ska de arvoderas.

Vad kostar det att vara medlem?
För privatperson kostar det 100 kronor och stöttar på det sättet verksamheten. Enklast för dig som privatperson att bli medlem, är att betala in 100 kronor till vårt bankgiro 586-7635 och skriva ditt namn. Det betyder INTE att du får vara med och sjunga i tävlingen.

Eventuella resor och uppehälle i samband med finaler hjälper föreningen till med, för de som bor utanför Stockholms län, upp till ett visst pristak. Föreningen står för alla kostnader i samband med finalarrangemangen - hyra av lokal, ljud, ljus, orkester, priser, mat med mera.

För en organisation som vill arrangera en deltävling kostar det 50.000 kronor per år + moms. Då ingår marknadsföringsmaterial och om man vill kan man få hjälp och stöd att genomföra sin deltävling.

Vi fakturerar organisationer och föreningar som vill bli medlemmar.

Är inte kostnaden väldigt hög för att en enda person ska åka på semifinal och uppträda?
Det kan tyckas så, men det är så mycket mer än bara ett tillfälle för en person. Det är allt runt omkring deltävlingarna med repetitioner, socialt samspel och gemenskap. Sen blir det även en del spin-off-effekter. Många av artisterna berättar att de hittar nya kompisar, tack vare arrangemanget.
Men till syvende och sist handlar det om att ge en marginaliserad målgrupp en chans att få vara delaktiga i kulturlivet på sina egna villkor.

Om man vill vara med i Funkisglädje men inte har tillräckligt många deltagare för att själv arrangera en deltävling till Funkisfestivalen. Vad gör man då?
Man kan kontakta andra föreningar och organisationer och arrangera en deltävling tillsammans. Ambitionen är ju att så många som möjligt ska få chansen att uppträda och vara stjärna.

Om man är en liten arrangör och tycker detta är bra, men inte har möjlighet att betala 50000 kronor, hur gör man då?
Då kan man också kontakta andra föreningar och organisationer och tillsammans blir det då en mindre kostnad, ett större kundunderlag och ni kan dela på avgiften. Det viktiga är att artisten som går vidare är införstådd med vilken/vilka kommun/-er hen representerar.

Om jag som person tycker om att sjunga men ingen organisation där jag bor är medlem i Funkisglädje - hur gör jag då?
Det bästa sättet är att vända dig till de organisationer och föreningar där du bor och berätta om Funkisglädje och Funkisfestivalen och förklara varför du tycker att de ska vara medlemmar. Tyvärr är det många som fortfarande inte känner till föreningen och då behöver de hjälp att få upp ögonen.

Vi kan också hjälpa till med argument och information till beslutsfattare om du frågar oss.

Vad är det man vinner egentligen?
Främst är det äran och att få sjunga sin låt ytterligare en gång inför ett stort publikhav. Det blir också en del spin-off-effekter för vinnaren, vilket innebär att den eller de som vinner ofta får uppträda vid andra tillfällen också. Det kan vara på kulturevenemang, företagsaktiviteter, nationaldagsfirande eller annat. Och inte minst får vinnaren inleda nästa års tävling med sin låt, alltså uppträda inför en fullsatt arena en gång till, året efter sin vinst.
Men framför allt vill vi framhålla att ALLA ÄR VINNARE! Det är egentligen vägen fram till finaler som är målet. Under den tid det tar att öva på sin låt med sång, eventuella röresler, samspelet med andra artister, kanske delta i en studiecirkel där detta görs, stärker artisten som person.
Vi som jobbar med Funkisfestivalen, på och bakom scenen samt med artisterna, växer alla som individer. Detta gör oss alla till vinnare!

Kan samma person vinna två gånger i rad?
Nej, den som vann får inte delta i nästa års tävling. Hen kan istället inleda nästa års deltävling och sjunga sin vinnarlåt från året innan och symboliskt lämna över "stafettpinnen" till innevarande års tävlande. Eller så kan hen vara prisutdelare, konferencier eller sitta i juryn.