Vad är Funkisfestivalen

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival/sångtäving för personer över 15 år inom LSS med intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011. Föreningen växer hela tiden och just nu arrangeras deltävling i över 20 kommuner som jobbar för att fler inom LSS ska få växa som människor och vara stjärnor för en kväll, eller flera tillfällen.

Artisten kan sjunga sin egenskrivna låt eller välja att uppträda med en cover. Om artisten sjunger en cover får hen INTE ändra texten. Det har med upphovsrätten att göra.

För att en artist ska få vara med och tävla i Funkisfestivalen måste en arrangörsorganisation betala en avgift till föreningen Funkisglädje, som arrangerar Funkisfestivalen. Artisterna är med och sjunger som soloartister eller som duo, inte grupper.

Syftet med hela arrangemanget är att ge deltagarna en meningsfull fritid och ha en naturlig plats att mötas på för att hålla på med sitt intresse – musik. Det blir en social sammanhållning, ett sätt att utvecklas och växa som människa och få ökad självkänsla, för artisterna. För organisationen blir det ett bra sätt att synliggöra att man jobbar inkluderande, ge ett intressant innehåll till deltagarna och att bygga ett bra nätverk med andra som också är jobbar för samma målgrupp.

Regler gällande deltävling

-artisten ska vara över 15 år som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), personkrets 1
- arrangerande organisation ska säkerställa att information når alla i målgruppen i den specifika kommunen.
- artisten kan endast delta i en deltävling per år
- artisten/artisterna som deltar i Funkisfestivalen ska kunna sjunga en låt
- det kan vara maximalt två artister som uppträder
- skulle eventuella instrument användas på scenen kommer de vara unplugged (ej inkopplat)
- tonstarka instrument, till exempel slagverk och blås kan inte användas alls på grund av tekniken
- artisten/artisterna kan sjunga en cover eller en egenkomponerad låt
- om artisten/artisterna sjunger en cover får text eller musik inte ändras på grund av upphovsrätten
- samma artist kan inte vinna två år i rad i en deltävling men kan delta på annat sätt exempelvis som jury, framföra sin vinnarlåt eller vara konferencier

* Gemensamt grafiskt material ska användas så att Funkisfestivalen känns igen i hela landet oavsett var tävlingen arrangeras.
* Gärna försöka få ut artisterna på andra evenemang till exempel mässor, kommundagar, 6 juni-firande med mera och arvodera dem.

Tips gällande deltävling

Hur många artister som är med i deltävlingen bestämmer varje organisation själv.
Rekommenderat antal är mellan 5 och 12 bidrag. Är det fler som vill delta kan ni till exempel ha en uttagningskväll inför deltävlingen.
- alla deltagare kommer upp på scenen vid prisceremonin. Alla får diplom och/eller blomma, vinnaren informeras och får framföra sitt bidrag ytterligare en gång.
- vid deltävlingen är det önskvärt att en konferencier från målgruppen deltar tillsammans med någon annan för att leda tillställningen.
- Föreningen Funkisglädje rekommenderar organisationen att använda sig av en jury för att utse vinnare. Inkludera gärna en från målgruppen.

Kostnad

För en organisation är avgiften för att arrangera den deltävling 50.000 kronor per år + moms.


Är inte kostnaden väldigt hög för att en enda person ska få vara med och uppträda?
Det kan tyckas så, men det är så mycket mer än bara ett tillfälle för en person. Det är allt runt omkring deltävlingarna med repetitioner, socialt samspel och gemenskap. Sen blir det även en del spin-off-effekter. Många av artisterna berättar att de hittar nya kompisar, tack vare arrangemanget.
Men till syvende och sist handlar det om att ge en marginaliserad målgrupp en chans att få vara delaktiga i kulturlivet på sina egna villkor.

Syfte

Vägen fram till deltävlingen är det viktiga. Under den tid det tar att öva på sin låt med sång, eventuella rörelser, samspelet med andra artister, kanske delta i en studiecirkel där detta görs, stärker artisterna som personer. Det innebär en ökat välmående vilket gynnar alla. En meningsfull fritid med något man tycker om är värdefullt för oss alla.

Vi vill gärna framhålla att ALLA ÄR VINNARE! Det är vägen fram till semi- och finalen som är målet. De som jobbar med artisterna inför deltävlingarna, vi som jobbar med Funkisfestivalen, på och bakom scenen samt med artisterna, växer alla som individer. Detta gör oss alla till vinnare!